Je hebt je vast weleens afgevraagd waarom de koffie uit een bepaald land totaal anders kan
smaken, zelfs als dezelfde koffiebonen worden gebruikt. Dus laten we eens op onderzoek
gaan hoe het komt dat lekkere bakjes koffie totaal verschillende smaakprofielen kunnen
hebben.
De koffieboon
De eerste factor die de smaak van koffie beïnvloedt is de koffieboon. Hoewel dit dus lang
niet de enige factor is, heeft de soort boon wel een grote invloed op de smaak. De meeste
koffie wordt gemaakt van de Arabica en/of de Robusta koffiebonen. De Robusta heeft een
steviger karakter dan de Arabica, die juist wordt gekenmerkt door een milde smaak.
De samenstelling
Als je een koffiecup in je koffiemachine doet, kan dit zowel koffie zijn die is gemaakt van een
enkele koffiesoort als een blend. Bij een blend worden meerdere koffiebonen van
verschillende planten samengevoegd, wat zorgt voor een unieke smaak. Een veelgekozen
blend is bijvoorbeeld 80% Arabica en 20% Robusta koffiebonen, voor een milde koffie met
pit.
De manier van drogen
Koffiebonen moeten nadat ze zijn geoogst worden verwerkt, wat op diverse manieren kan
worden gedaan. Sommige koffieplantages laten de koffiebessen drogen in de zon, wat de
ongewassen methode heet. Deze manier van drogen zorgt voor een volle smaak, die veelal
iets zoets en fruitigs heeft. Deze methode is echter alleen mogelijk in landen waar de zon
veel schijnt en het klimaat erg droog is.
De andere veelgekozen methode is de gewassen methode, waarvoor eerst het vruchtvlees
van de koffieboon wordt gehaald door de bonen te weken in water. Hierna worden de
koffiebonen gefermenteerd in een speciale tank, waarna ook deze koffiebonen worden
gedroogd. De droge methode maakt het mogelijk om zeer specifieke smaken te creëren,
met een eigen smaakprofiel.
Tot slot bestaat er nog de minder bekende honingmethode, waarbij enkel de schil wordt
verwijderd en het kleverige deel van de koffiebes achterblijft. Ook hierna worden de
koffiebessen gedroogd, met als resultaat een zoetere koffie (als honing).
De branding
Een andere zeer bepalende factor voor de uiteindelijke smaak van koffie, is de mate van
branding. De Italiaanse koffie die we in de titel bespraken heeft een vrij bittere smaak, door
de donkere branding van de koffiebonen. Liefhebbers van een stevige Nespresso zullen dan
ook sneller voor Italiaanse koffie kiezen. Terwijl een Braziliaanse koffie dankzij de milde
branding (en de keuze voor Arabica bonen) zorgt voor de karamelachtige zoete smaak.
Overige factoren die de smaak beïnvloeden
Veel kleine handelingen beïnvloeden tevens de uiteindelijke smaak, zoals de mate waarin
de koffiebonen worden gemalen. Koffiemakers bepalen de maalgraad heel zorgvuldig,
waarbij wordt gelet op de uiteindelijke smaak en de soort koffie. Een espresso smaakt
bijvoorbeeld beter bij een fijne maalgraad, dan een cappuccino.
We hopen dat dit artikel je een beter beeld geeft waarom de ene koffie fruitiger smaakt, een
lekker bittertje heeft of juist heerlijk soepel is. De kunst van het koffiezetten begint dus bij het
selecteren van de koffieplant, waarna iedere stap in het verwerkingsproces de smaak zal
veranderen. Plus niet te vergeten, je eigen manier van het koffiezetten.
