Vandaag wil ik het hebben over mijn ochtend ritueel en vooral: hoe lang gaat dit nog goed met mijn Senseo koffiezetapparaat? We krijgen vaak de vraag van mensen. Hoe lang gaat een Senseo apparaat eigenlijk mee? 

Zelf heb ik al 4 jaar mijn huidige Senseo en ben tot nu toe best tevreden. Maar ik vraag mij ook af of mijn geliefde Senseo nog lang mee zal gaan of dat ik binnenkort een nieuwe moet bestellen. Daarom heb ik wat onderzoek gedaan voor jullie en ook stiekem voor mezelf om er achter te komen; Hoe lang gaat een Senseo mee? En wat je kan doen om de levensduur van je Senso te verlengen.

Wat is een Senseo?

Een Senseo is een koffiezetapparaat geschikt voor koffiepads. De Senseo is door Philips en Douwe Egberts op de markt gebracht in 2001 en volgens mij kunnen we wel met zekerheid zeggen dat dit een groot succes is geworden. 

Heerlijk je favoriete koffie zonder al te veel gedoe en de smaak is altijd hetzelfde. Je kan zelfs de sterkte instellen, als je behoefte hebt aan een sterk bakje koffie. Voor de mensen die nog nooit van Senseo hebben gehoord, is het echt een aanrader. Voor degene die zich nog afvragen, wat is een Senseo? Snel en lekker koffie zetten zonder gedoe en rommel. 

Levensduur Senseo, hoe lang kan ik erop rekenen?

De levensduur van een Senseo is zo’n 3 tot 6 jaar, met uitzonderingen van 6 tot 8 jaar. Het hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals het gebruik, de prijs, onderhoud en de kwaliteit van jouw Senseo koffiezetapparaat. Hieronder een lijst met mogelijke oorzaken van een kortere of langere levensduur.

Het gebruik van een Senseo

Hoeveel kopjes koffie je drinkt op een dag. Dit is natuurlijk logisch, hoe meer je jouw Senseo gebruikt hoe eerder er slijtage komt. Probeer daarom je Senseo niet onnodig te belasten, bijvoorbeeld voor alleen warm water. Het kan ook geen kwaad om voldoende tijd tussen de kopjes koffie te gebruiken. Gebruik de Senseo niet als een lopende kraan, maar volgens mij is dat logisch.

Waterkwaliteit 

De hardheid van je water kan van invloed zijn op de levensduur van je Senseo. Hard water zorgt voor meer kalkafzetting en dat zorgt voor mindere prestaties en een kortere levensduur van je koffiezetapparaat. Woon jij dus in een gebied met hard water? Ontkalk dan met regelmaat je Senseo of overweeg een waterontkalker in huis. Uit ervaring weet ik dat het enorm scheelt als er minder kalk door de leidingen stroomt. Ook je wasmachine, douche en vaatwasmachine leiden er enorm onder.

Het onderhoud van Senseo

Het is belangrijk dat je je Senseo goed schoon houdt. Daarom met regelmaat ontkalken en reinigen, hierdoor verleng je mogelijk de levensduur van je Senseo-apparaat. Vergeet niet de padhouder goed schoon te houden en neem dan direct de lekbak ook mee. Ontkalken kan je ook met azijn doen of dure ontkalkingsmiddelen die overal te koop aangeboden worden. 

De kwaliteit van je Senseo

Mijn Oma zei altijd, ‘Goedkoop is duurkoop’. Dat geldt misschien ook voor Senseo, ik ben er achter gekomen dat er best veel verschil in de kwaliteit zit van de verschillende Senseo’s. De beste en sterkste Senseo is die met een RVS behuizing en keramische maalschijven. Deze materialen zijn duurzamer en slijten minder snel dan plastic of metaal. 

Ook kwam ik erachter dat mijn Senseo geen zelfreinigende functies heeft en dat maakt echt een enorm verschil in de levensduur van je Senseo koffiezetapparaat. Dikke aanrader dus om goed te kijken naar de kwaliteit.

De prijs, we ontkomen er niet aan

Het maakt echt een verschil in welke prijscategorie jij de Senseo hebt aangeschaft. Eigenlijk is het ook logisch en kan je niet anders verwachten. De duurzame materialen zijn gewoon duurder en zorgen voor een hogere prijs bij aanschaf. 

Wat een prachtige aanbieding leek, voor zo weinig een echte Senseo kan onbedoeld toch duurder uitpakken als het om slijtage en levensduur gaat. Gebruik jij vaak de Senseo, dan kan het misschien voordeliger zijn om een iets duurdere Senseo aan te schaffen. 

Conclusie, hoe lang gaat een senseo mee en wat kan je doen om dit te verlengen

Hoe lang gaat een Senseo mee, hangt dus van verschillende factoren af. Maar gemiddeld is de levensduur zo’n 5 jaar van je Senseo koffiezetapparaat. Natuurlijk kan dit langer of korter zijn, dit heeft te maken met prijs, kwaliteit, onderhoud en gebruik van je Senseo. 

Belangrijk is het regelmatig ontkalken want daarmee win je echt tijd aan levensduur van je Senseo. Ben jij toe aan nieuwe Senseo, bedenk dat goed wat voor een koffiedrinker je bent en misschien kan het voordeliger zijn als je een iets duurder machine aanschaft. Hopelijk heb je iets aan dit artikel gehad, ik ga nu snel een kopje Senseo koffie zetten! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *