Veel mensen drinken koffie voor een energieboost, maar het kan ook andere voordelen voor de gezondheid hebben, zoals het verlagen van het risico op diabetes type 2 en het helpen bij het afvallen.
2,25 miljard kopjes koffie
Wereldwijd schatten koffie-experts dat mensen ongeveer 2,25 miljard kopjes koffie per dag drinken. Onderzoekers hebben gekeken naar de voordelen van het drinken van koffie voor aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, inflammatoire darmziekten en leveraandoeningen. Er is bewijs dat sommige van deze beweringen ondersteunt.
Dit artikel gaat in op de mogelijke gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie, het bewijs dat deze voordelen ondersteunt en de risico’s van het drinken van koffie.
Deze vitamines vind je in koffie
Koffie bevat een aantal nuttige vitamins en voedingsstoffen, waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), magnesium, kalium en verschillende fenolverbindingen of antioxidanten. Sommige experts suggereren dat deze en andere ingrediënten in koffie het menselijk lichaam op verschillende manieren ten goede kunnen komen.
Gezondheidsvoordelen van koffie drinken
Enkele mogelijke voordelen voor de gezondheid van het drinken van koffie zijn bescherming tegen diabetes type 2, de ziekte van Parkinson, leveraandoeningen en leverkanker. Koffieconsumptie kan ook de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen.
De paragrafen hieronder gaan dieper in op deze voordelen.
Koffie en diabetes
Koffie kan helpen beschermen tegen diabetes type 2. In 2014 ontdekten onderzoekers, die gegevens verzamelden van meer dan 48.000 mensen, dat degenen die hun koffieconsumptie met minstens één kop per dag verhoogden gedurende 4 jaar een 11% lager risico op diabetes type 2 hadden dan degenen die hun inname niet verhoogden.
Een meta-analyse uit 2017 concludeerde dat mensen die elke dag vier tot zes koppen cafeïnevrije of cafeïnevrije koffie dronken, een lager risico bleken te hebben op het metabool syndroom, waaronder diabetes type 2.
Koffie en de ziekte van Parkinson
Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat cafeïne, dat aanwezig is in koffie en veel andere dranken, kan helpen beschermen tegen de ziekte van Parkinson.
Eén team concludeerde dat mannen die meer dan vier koppen koffie per dag drinken mogelijk een vijf keer lager risico op de ziekte van Parkinson hebben dan mannen die dat niet doen.
De bevindingen van de 2017 meta-analyse suggereerden een verband tussen koffieconsumptie en een lager risico op de ziekte van Parkinson, zelfs bij mensen die roken. Dit team ontdekte ook dat mensen die koffie drinken minder kans hebben op depressie en cognitieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.
Er was echter niet genoeg bewijs om te bewijzen dat het drinken van cafeïnevrije koffie de ziekte van Parkinson helpt voorkomen.
Koffie en chronische leverziekte
In 2019 concludeerde een literatuuronderzoek dat koffie-inname waarschijnlijk het risico op leverkanker vermindert. Eerder, in 2015, suggereerde een cohortstudie van een multi-etnische populatie in de Verenigde Staten dat, afhankelijk van de dosis, het consumeren van twee tot drie koppen koffie per dag het risico van de deelnemers op het ontwikkelen van hepatocellulair carcinoom en chronische leverziekte (CLD) met respectievelijk 38% en 46% verminderde.
Koffie en andere leverziekten
Mensen die koffie consumeren hebben mogelijk ook een lager risico op galsteenaandoeningen. In 2014 keken onderzoekers naar koffieconsumptie bij mensen met primaire scleroserende cholangitis (PSC) en primaire galcirrose (PBC). Dit zijn auto-immuunziekten die de galwegen in de lever aantasten.
Ze ontdekten dat mensen met PSC waarschijnlijk minder koffie dronken dan mensen zonder de aandoening. Er was geen bewijs dat de koffie-inname verschilde tussen mensen met of zonder PBC.
Een ander onderzoek uit 2014 suggereerde ook een verband tussen koffieconsumptie en een lager sterfterisico door niet-virale hepatitis-gerelateerde cirrose. De onderzoekers suggereerden dat het drinken van twee of meer koppen koffie per dag het risico met 66% zou kunnen verlagen.
Koffie en hartgezondheid
Uit de meta-analyse van 2017 bleek dat cafeïneconsumptie op zijn minst een klein voordeel kan hebben voor de gezondheid van hart en bloedvaten, waaronder de bloeddruk.
In een onderzoek uit 2018 ontdekten onderzoekers dat het drinken van drie tot vijf koppen koffie per dag het risico op hart- en vaatziekten met 15% kan verminderen. Het drinken van één tot vijf kopjes per dag leek ook in verband te staan met een lagere algehele sterfte door welke oorzaak dan ook.
Voor mensen die al een hartaanval hebben gehad, lijkt het drinken van koffie het risico op een nieuwe hartaanval of overlijden als gevolg daarvan niet te verhogen.
De meta-analyse uit 2017 ontdekte echter ook dat er hogere niveaus van bloedlipiden (vet) en cholesterol kunnen zijn bij mensen die meer koffie drinken. Deze stoffen kunnen iemand vatbaar maken voor hartproblemen.
Koffie en obesitas
Er is enig bewijs dat suggereert dat het consumeren van koffie mensen kan helpen gewicht te verliezen. Een onderzoek uit 2018 gaf aan dat hoe meer koffie de deelnemers dronken, hoe hoger hun gemiddelde afname in gewicht, body mass index (BMI) en vetmassa.
Een studie uit 2019 suggereerde dat het drinken van koffie een bescheiden associatie kan hebben met gewichtsverlies, met een grotere associatie bij mannen dan bij vrouwen. Deze resultaten zijn echter niet herhaald, dus ze zijn mogelijk niet definitief.
Hoewel koffie enkele voordelen kan bieden bij het verminderen van obesitas, is het geen vervanging voor het eten van een evenwichtig dieet en veel bewegen.
Voedingswaarde van zwarte koffie
Honderd milliliter gewone zwarte koffie (zonder melk of room) bevat weinig calorieën. Dat is ongeveer één typische kop zwarte koffie, die slechts ongeveer 2 calorieën bevat. Als je echter room of suiker toevoegt, neemt de caloriewaarde toe.
Koffiebonen bevatten ook polyfenolen, een soort antioxidanten. Antioxidanten kunnen helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn een soort afvalproducten die het lichaam van nature produceert als gevolg van bepaalde processen.
Vrije radicalen werken als gifstoffen in het lichaam en kunnen ontstekingen veroorzaken. Wetenschappers hebben verbanden gevonden tussen ontstekingen en verschillende aspecten van het metabool syndroom, waaronder diabetes type 2 en obesitas.
In 2018 suggereerden sommige onderzoekers dat het antioxidantgehalte van koffie bescherming kan bieden tegen het metabool syndroom.
Hoewel wetenschappers kunnen bewijzen dat bepaalde verbindingen aanwezig zijn in koffiebonen, blijft het onduidelijk wat ermee gebeurt zodra ze het menselijk lichaam binnenkomen.
Risico’s van (veel te veel) koffie
Veel koffie drinken kan ook een aantal nadelige effecten hebben. Het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne kan namelijk het risico op angst verhogen, vooral bij mensen met een paniekstoornis of sociale angststoornis. Minder vaak kan cafeïne manie en psychose uitlokken bij mensen die er gevoelig voor zijn.
Een onderzoek uit 2016 concludeerde dat een hoge inname van cafeïne tijdens de adolescentie kan leiden tot blijvende veranderingen in de hersenen. De wetenschappers achter het onderzoek toonden zich bezorgd dat dit het risico op angstgerelateerde aandoeningen op volwassen leeftijd zou kunnen verhogen.
Conclusie
De les van dit alles? Drink gerust een paar koppen koffie, maar – zoals bij alles in het leven – overdrijf niet. Dan heb je geen last van de nadelen maar profiteer je wel van enkele belangrijke vitamines zoals vitamine B2, vitamine B3, magnesium, kalium en natuurlijk enkele goede antioxidanten.