Wie houdt er nou niet van? Een lekker bakje koffie op de vroege ochtend of tijdens het werken. Bijna 80% van de Nederlanders drinkt weleens koffie en we kunnen dus wel stellen dat het een populaire drank is.

Persoonlijk drink ik altijd direct na het wakker worden een bak koffie, maar is koffie op een lege maag wel verstandig of kan je er maagklachten van krijgen? In dit artikel vertellen we je over koffie op een nuchtere maag.

Eerst eten of koffie op een nuchtere maag?

Uit onderzoek blijkt dat koffie op een lege maag niet schadelijk is. Koffie op nuchtere maag kan gewoon, je zult hier geen maagklachten van krijgen. Toch misselijk na koffie drinken geworden? Misschien is het dan handig om van tevoren toch iets te eten, alhoewel het niets met koffie te maken hoeft te hebben. 

Effecten van koffie op een lege maag

Koffie op een lege maag kan wel verschillende effecten hebben op je lichaam. Aan de ene kant kan het je helpen om wakker te worden. Koffie bevat cafeïne, een stof die je alertheid verhoogt en energie geeft.

Aan de andere kant kan koffie op lege maag ook nadelen hebben. Vooral als je er gevoelig voor bent. Koffie kan namelijk je maagzuur verhogen en irritatie veroorzaken in je maagwand. Dit kan leiden tot klachten zoals brandend maagzuur, misselijkheid of buikpijn.

Koffie kan ook je bloedsuikerspiegel beïnvloeden en je hongergevoel vergroten. Dit kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten.

Koffie en maagklachten?

Het verschilt natuurlijk per persoon. Aangetoond is wel dat koffie de darmen licht kan stimuleren. Op dit moment worden er wel onderzoeken gedaan naar de schadelijkheid van het drinken van koffie op een lege maag. Mogelijk heeft dit effect op je darmstelsel, maar hierover zijn nog geen harde conclusies te trekken.

Conclusie, is koffie op lege maag schadelijk?

Wat is nu het beste advies? Dat hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur. Als je geen last hebt van koffie op een lege maag en je voelt je er goed bij? Dan kan je gerust doorgaan met je koffie ochtendritueel. 

Ervaar je wel klachten, dan kan je beter iets eten voordat je koffie gaat drinken. Een ontbijt met wat vezels en eiwitten kan je helpen om de effecten van koffie maagklachten te verminderen.

Hoe dan ook. Geniet van je koffie in de ochtend en luister naar je lichaam. Alles met mate natuurlijk. Het kan in ieder geval geen kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *