Een goed bakje koffie is heerlijk. De meesten van ons doen dit iedere dag. In de ochtend, zodra we op kantoor komen of na een lekkere maaltijd. Allemaal genotsmomentjes waar we van kunnen genieten. Het is juist daarom belangrijk om je Nespresso machine goed schoon te houden en de Nespresso te ontkalken.

In dit artikel vertellen we je alles over het ontkalken van je Nespresso machine. Geven we je tips om je Nespresso machine schoon te houden en de kwaliteit van je lekkere bakje te waarborgen.

Waarom moet ik mijn Nespresso machine schoonmaken?

Veel mensen zetten meerdere keren per dag koffie. Je kunt je dan ook wel voorstellen hoeveel ‘werk’ je Nespresso machine voor je doet. Koffieresten, maar vooral ook het water laten op termijn hun sporen achter. Koffieresten zijn wel duidelijk, maar waar de meeste mensen niet stil bij staan is het drinkwater dat in grote hoeveelheden door je machine stroomt.

In ons drinkwater zitten namelijk talloze mineralen. Dit is logisch en helemaal niet schadelijk voor onze gezondheid. Dit komt doordat water diep onder de grond gewonnen wordt. Tijdens dit proces komt er o.a. calcium en magnesium in het drinkwater terecht. Samen vormen deze mineralen kalk en dit kan slecht zijn voor je huishoudelijke apparaten, waaronder je Nespresso apparaat.

Het is verstandig om je koffiezetapparaat regelmatig schoon te maken en te ontkalken. Kalk kan namelijk schadelijk zijn. Niet alleen zal het op termijn de smaak van je koffie beïnvloeden, maar het zorgt er ook voor dat je Nespresso machine eerder kapot gaat. 

Door al het kalk in het water ontstaat er namelijk kalkaanslag. Dit zorgt ervoor dat je Nespresso apparaat harden moet werken dan eigenlijk de bedoeling is. Hierdoor is het kwetsbaarder en gaat het eerder kapot. Je Nespresso ontkalken zorgt ervoor dat je machine langer mee gaat. Helemaal met een goed apparaat is het daarom een kleine moeite om het regelmatig even schoon te maken en te ontkalken. Dit is zo gedaan en hieronder vertellen we je precies hoe je dat doet.

Hoe maak ik mijn Nespresso machine schoon?

Je Nespresso machine schoonmaken is zo gebeurt. We vertellen je hieronder in zes simpele stappen hoe je dit doet, maar eerst volgt een korte lijst met de benodigdheden:

 • Afwasmiddel
 • Vaatdoek
 • Bakje (moet ongeveer 4 kopjes water kunnen bevatten)
 • Schoonmaakmiddel (mag niet teveel chemicaliën bevatten)
 • Een Nespresso ontkalker kit (hierover vertellen we je later meer)

Nespresso schoonmaken stappenplan:

 1. Maak de watertank schoon. De tank kun je losmaken en schoonmaken / poetsen met afwasmiddel. Nadat je dat gedaan hebt goed afspoelen onder de kraan en zorgen dat er geen resten van het schoonmaakmiddel zijn achtergebleven.
 2. Kopjes houder schoonmaken. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de watertank. Schoonmaken met afwasmiddel en goed afspoelen na het poetsen.
 3. Capsule houder schoonmaken. Maak alles in en rondom de opening voor de cups schoon en poets dit goed.
 4. Poets de machine. Gebruik hiervoor een vaatdoek en een klein beetje schoonmaakmiddel mocht dit nodig zijn. Ga door totdat er nergens nog vlekjes te vinden zijn.
 5. Laat de Nespresso machine zichzelf verschonen. Vul het waterreservoir met vier kopjes water en begin het schoonmaakprogramma. Dit is vaak drie keer de startknop indrukken binnen twee seconden.
 6. Zet het klaar voor gebruik. Zorgt dat alles droog en schoon is en zet alles weer klaar voor je volgende lekkere bakje.

Nespresso ontkalken

Nadat je je Nespresso apparaat schoongemaakt hebt is het tijd om deze te ontkalken. Het is verstandig om hiervoor Nespresso ontkalkingskit aan te schaffen. Dit is vloeistof die van binnen je machine kan reinigen. Daarnaast zijn er mensen die het doen met bijvoorbeeld azijn als is gespecialiseerde vloeistof het beste.

Nespresso apparaat ontkalken

Een Nespresso machine ontkalken doe je gemakkelijk via onderstaande stappen.

 1. Zet de machine klaar. Zorg dat alle capsules uit de machine zijn en zet het apparaat uit.
 2. Voeg vloeistof toe. Vul het reservoir met water en de ontkalkingsvloeistof.
 3. Laat de machine lopen. Laat de machine lopen zodat de vloeistof door de machine vloeit. Vaak kun je dit laten doen door de starknop en hendel (die waar je de cups in stopt) tegelijk in de drukken voor drie seconden.
 4. Nu alleen met water. Is de vloeistof er volledig doorheen? Laat nu de Nespresso machine alleen met water lopen zodat de laatste resten verwijderd worden. 
 5. Klaar voor een lekker bakje. Zet alles weer op de juiste plaats en wacht tot de machine droog is. Je hebt je Nespresso machine goed gereinigd. 

Nespresso ontkalkingskit

Je kunt zoals aangegeven je Nespresso ontkalken met een Nespresso ontkalkingsset. Dit is speciale vloeistof die bedoelt is om al het vuil en kalk uit je machine te verwijderen. Hierdoor weet je zeker dat je altijd je machine juist schoonmaakt. Hieronder vind je een overzicht met enkele goede voorbeelden van producten om je Nespresso te reinigen.

Hoe vaak moet ik mijn Nespresso machine schoonmaken?

Nespresso raadt aan je machine ten minste iedere zes maanden of om de 600 cups te reinigen en ontkalken. Schoonmaken kan vaker mocht dit nodig zijn natuurlijk en hetzelfde geldt voor ontkalken. Zorg ervoor dat je dit niet vergeet, want het kan het leven van je Nespresso machine ten goede komen. Tip: laat in ieder geval iedere week je machine één keer lopen met alleen water. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.