Het is natuurlijk heel vervelend dat je hele aanrecht nat is nadat je een lekker bakje gezet hebt. Helaas is een mankement moeilijk te voorkomen met keuken machines en dit geldt ook voor je Nespresso machine. Als je Nespresso apparaat lekt kun je deze gelukkig vaak zelf repareren. In dit artikel vertellen we je precies hoe je dit moet aanpakken, stap voor stap.

Nespresso apparaat lekt water

Er zijn helaas meerdere factoren die kunnen zorgen voor lekkage in je koffiezetter. Een aantal van deze oorzaken voor een lekkende Nespresso machine zijn bijvoorbeeld kalkaanslag, een probleem met de capsule houder of de waterbak die het vocht opvangt. We gaan je in onderstaande stappen precies vertellen hoe je de boosdoener kunt vinden.

Nespresso ontkalken

Een van de meest voorkomende oorzaken van een lekkende koffiemachine is kalkaanslag. Kalk zorgt ervoor dat de leidingen in je Nespresso machine verstopt gaan zitten. Dit zorgt voor verdunning en kan resulteren in lekkage. Het water kan er niet meer op de normale manier langs en zoekt een andere uitweg. 

Het ontkalken van je Nespresso is daarom heel belangrijk. Nespresso zelf raadt je aan om dit ten minste om de drie maanden te doen of na iedere 600 capsules. In dit artikel voer het ontkalken van je Nespresso apparaat vertellen we je precies hoe je dit kunt doen.

Capsule houder

Een andere belangrijke oorzaak van lekkages in je Nespresso machine is de capsule houder. Hier komt het water en je cup samen om te zorgen voor een lekker bakje. Het kan alleen voorkomen dat er iets buigt of voor de watertoevoer zit zodat het water niet de juiste weg kan volgen. 

Komt de koffie uit de voorkant van je machine of uit de houder van je beker? Dan zou dit een van de oorzaken kunnen zijn. Het mechanisme dat de cups klemt in je machine kan problemen hebben. Controleer dit door allereerst goed te kijken zonder dat er een cup in zit. De grootste verbuigingen zie je vaak direct.

Ook kun je dit controleren door de Nespresso machine aan te zetten zonder een cup erin. Je kunt zo kijken waar het water precies langs loopt en of er schade is aan de binnenkant. Loopt het water niet langs de bedoelde weg? Dan weet je waar het probleem zit en kun je dit oplossen. Bijvoorbeeld door het te laten repareren.

Check tot slot je cup zelf. Het kan zijn dat je cup bijvoorbeeld in de verpakking verbogen is. Gaat het echter fout met meerdere cups die gewoon in goede staat zijn? Dan is het zaak om bovenstaande stappen te volgen om er zo achter te komen waar het mis gaat en je Nespresso apparaat lekt.

Het mondstuk

Controleer het mondstuk waar de koffie uit de machine komt. Iedere keer dat er koffie of water langs loopt blijft er namelijk wat achter. Dit is normaal en het is daarom goed om je Nespresso machine goed schoon te maken. Hierdoor weet je zeker dat het probleem zich daar niet voordoet. 

Door de druk van het water en de koffie kan het mondstuk of het stuk van de machine binnen het mondstuk op termijn kapot gaat. Laat ook hier gewoon water door lopen en controleer of alles goed in je kopje komt. Niets aan de hand? Dan zit het probleem hier niet. 

Capsule bakje

Na iedere kop koffie die je neemt valt de capsule in een bakje. Je zou het misschien niet zeggen, maar je kunt wel eens vergeten dat deze bijna vol zit. Is dit het geval? Dan kan het voorkomen dat de capsule niet goed sluit en dat er hierdoor een lek ontstaat in je machine. Leeg het bakje regelmatig en maak het dan ook direct schoon. Doe je dit regelmatig, dan is de kans groot dat je hier geen problemen zult krijgen.

Waterreservoir 

Bij het maken van een bakje koffie komt er altijd water uit het waterreservoir. Ook worden de restanten en de laatste druppels opgevangen in een reservoir. Controleer vooral deze laatste. Zit deze namelijk te vol dan is het aannemelijk dat hier water uit lekt. Zorg ervoor dat je deze altijd leegt op het moment dat het voor de helft vol zit. Zo voorkom je niet alleen lekkage, maar ook morsen als je het leeg wilt gooien in de kraan.

Nespresso apparaat lekt oplossing

We hebben nu een hoop mogelijke oorzaken voor je op een rij gezet. Dit zijn de meest voor de hand liggende oorzaken, maar er kan natuurlijk ook iets anders kapot gaan. Bijvoorbeeld wanneer je je machine laat vallen of er tegenaan stoot. In dit geval is er waarschijnlijk echt iets kapot en zou je het moeten laten repareren. Vervang het kapotte of verbogen stuk van je Nespresso machine en je bent weer good to go.

Wat je ook kunt proberen als er niets op het oog kapot lijkt te zijn is je Nespresso resetten. Je doet dit door de stekker uit het stopcontact te halen en vervolgens een keer door te laten lopen zonder capsule. Er zou een storing in de machine kunnen zitten die eenvoudig opgelost wordt door deze reset. 

We hebben je in dit artikel hopelijk kunnen vertellen hoe je je Nespresso apparaat zelf repareren kunt. Blijft je koffiezetapparaat water lekken? Dan is het goed om terug te gaan naar de winkel waar je deze gekocht hebt. Ze kunnen je ongetwijfeld verder helpen. We hopen in ieder geval dat je Nespresso apparaat niet meer lekt na het lezen van dit artikel.

2 reacties op “Nespresso apparaat lekt: hoe kun je dit zelf repareren?

  1. M. Nieuwenhuis zegt:

    Mijn apparaat lekt alleen als er een cupje in zit. Met ontkalken geen enkele lekkage.
    Waar zit de fout?

  2. M. Nieuwenhuis zegt:

    Mijn apparaat lekt alleen als er een cupje in zit. Met ontkalken geen enkele lekkage.
    Waar zit de fout? En hoe kan ik dit verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *