Hoe lang is koffie houdbaar? Gedroogde koffie kan, mits goed bewaard, maanden en zelfs jaren meegaan na de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staan vermeld. Geen zorgen, we leggen het je allemaal uit in dit artikel.

Koffie wordt niet echt slecht, en van een “slechte” kop koffie word je niet ziek. Maar als koffiedik of bonen nat worden, dan kunnen ze niet opnieuw worden gebruikt en moeten ze worden weggegooid.

Koffie is een droog, verpakt voedsel en zoals de meeste droge goederen, is er geen vaste houdbaarheidsdatum om rekening mee te houden. Koffiebonen zijn een houdbaar droog product wanneer ze onder de juiste omstandigheden worden bewaard.

Maar hier is het slechte nieuws: koffie na de houdbaarheidsdatum gaat achteruit en koffie die niet op de juiste manier is bewaard, verliest zijn smaak en versheid.

Koffieliefhebbers zijn kieskeurig over kwaliteit, versheid en smaak. Is er iets dat een maandagochtend sneller verpest dan een ondermaatse koffie? Wij denken van niet. Daarom hebben we een handige gids samengesteld over hoe lang je koffie moet bewaren, hoe je het moet bewaren en meer.

Hoe lang is koffie houdbaar in al zijn vormen?

Is de houdbaarheid van koffiebonen anders dan de houdbaarheidsdatum van voorgemalen koffie? Maakt de bewaartemperatuur een verschil? Hoe lang is koffie na het zetten houdbaar? Laten we het opsplitsen per onderwerp. Hieronder lees je per koffiesoort hoe je de versheid en algehele smaak van jouw koffie kunt maximaliseren door te weten hoe lang je het moet bewaren.

OngeopendVoorraadkastDiepvries
HoudbaarheidsperiodeHoudbaarheidsperiode
Gemalen koffie3 tot 5 maanden1 tot 2 jaar
Hele koffiebonen6 tot 9 maanden2 tot 3 jaar
Oploskoffie2 tot 20 jaarOneindig 
GeopendVoorraadkastDiepvries
HoudbaarheidsperiodeHoudbaarheidsperiode
Gemalen koffie1 tot 3 weken3 tot 5 maanden
Hele koffiebonen4 tot 8 weken2 jaar
Oploskoffie2 tot 20 wekenOneindig 

Gemalen koffie

Als je gemalen bonen koopt, kun je deze het beste binnen twee weken na opening gebruiken om de smaak goed te houden. In principe is de gemalen koffie wel veel langer houdbaar dan twee weken, echter gaat de smaak voor de echte koffieliefhebber toch snel naar beneden.

Hele koffiebonen

Hele koffiebonen gaat het langst mee. Het is een goede gewoonte om bonen heel te houden totdat ze worden gebrouwen voor ultieme versheid. Als je bonen maalt, maal dan precies wat je voor het koffiezetten gaat gebruiken. Ons advies is om koffie met hele bonen binnen drie of vier weken na opening van de verpakking te gebruiken.

Hele koffiebonen voor blog

Oploskoffie

De meeste mensen vinden oploskoffie zacht gezegd niet de lekkerste koffie. Bij gebrek aan beter is het desondanks een handig alternatief, bijvoorbeeld op de camping of als je bonenkoffie op is. Het grote voordeel van oploskoffie is wel dat deze koffiesoort het langste goed blijft van allemaal. Je kan dus rustig een paar potten in huis halen. 

Gezette koffie

Opdrinken! Eenmaal koffie gezet? Dan adviseren wij je om dezelfde dag je koffie nog te consumeren. Als je de koffie op kamertemperatuur bewaart kan je de koffie binnen 12 uur consumeren. Gebrouwen koffie kan drie tot vier dagen in de koelkast worden bewaard.

Hoe kan je koffiebonen op de juiste manier bewaren?

Bewaar je koffie op de juiste manier? Nu je weet waardoor de kwaliteit van koffiebonen kan verslechteren, gaan we aan de hand van 3 handige tips kijken hoe we koffie op de juiste manier kunnen bewaren.

1. Sluit jouw koffie goed af: Bewaar koffie altijd in een luchtdichte verpakking. Een ondoorzichtige container wordt aanbevolen, zodat er geen licht kan binnendringen. Bewaar de container in een koele, donkere kast.

2. Koop de juiste hoeveelheid: Koop niet meer koffie dan je binnen een paar weken kunt gebruiken. Te veel kopen kan leiden tot verspilling, want zoals we weten duurt de versheid na opening niet langer dan drie tot vier weken. 

3. Houd warmte en vochtigheid laag: koffie kan het beste in een kast worden bewaard in plaats van op een aanrechtblad, omdat kasten over het algemeen een lagere temperatuur hebben.

Koffiebonen invriezen: is dit een goed idee?

We weten nu dat de grootste vijanden van koffie lucht, licht, vocht en warmte zijn, dus het invriezen voor langdurige opslag klinkt als een goed idee. Maar zijn er nadelen aan het in de vriezer doen van koffiebonen?

Ja. De meningen van koffiespecialisten over het invriezen van koffie zijn op zijn minst verdeeld. De algemene tendens is dat het invriezen van koffiebonen wordt niet aanbevolen.

Koffie is poreus en zacht, waardoor het gemakkelijk andere aroma’s opneemt. Dit betekent dat alle geuren die in jouw vriezer blijven hangen, door de koffie kunnen worden opgenomen. Dus als je ingevroren restjes in je vriezer hebt, kan die ontdooide koffie een aparte smaak geven.

Stel je voor dat je een vers gebakken bakkersbrood invriest. Klinkt als een schande, nietwaar? Vers brood dat in de vriezer wordt bewaard, zal nooit meer hetzelfde ruiken of smaken als het eenmaal is ingevroren en ontdooid. Natuurlijk is het nog steeds veilig om te eten, maar vers zou onvergelijkbaar beter zijn.

Hetzelfde geldt voor koffie. Je zou het kunnen invriezen, maar het zal nooit hetzelfde ruiken of smaken. We weten dat versheid essentieel is voor kwaliteitskoffie, dus vries het niet in.

Wat als je toevallig grote hoeveelheden koffiebonen hebt die je voorlopig niet zou consumeren en wilt voorkomen dat ze oud worden? Als je bonen absoluut moet invriezen, bewaar ze dan in een ongeopende vacuümverpakking of in een zeer luchtdichte verpakking. Wanneer je klaar bent om ze te gebruiken, ontdooi ze dan eerst tot kamertemperatuur.

Is de koelkast een betere optie om koffiebonen te bewaren? Het lijkt alsof het koude, donkere klimaat van de koelkast goed zou zijn voor koffiedik en bonen, maar dat is niet zo. Gekoelde koffiedik en bonen verouderen sneller, waardoor de versheid en smaak afnemen. In de koelkast condenseren koffiedik en bonen, waardoor de smaakvolle oliën van de koffie naar de oppervlakte worden geduwd.

Waardoor worden koffiebonen minder lang houdbaar?

De beste vrienden van koffie zijn duisternis en koele temperaturen. Verder zijn er een paar dingen die je moet vermijden bij het bewaren van koffie. Onjuist bewaarde bonen verliezen snel hun versheid en hun hoogwaardige smaak. Hier zijn vier van de ergste vijanden van koffie:

1. Zuurstof

Zuurstof veroorzaakt muffe koffiebonen. Koffiebonen en zuurstof gaan niet goed samen en de bonen zullen binnen enkele dagen worden afgebroken wanneer ze worden blootgesteld aan open lucht.

2. Licht

Koffiebonen zien er echt mooi uit als ze in glazen potten worden bewaard, nietwaar? Maar hier is het ding: glazen potten laten licht binnen en gebrande koffiebonen worden oud wanneer ze in direct licht worden bewaard.

3. Vocht

Blootstelling aan vochtige omstandigheden zal ervoor zorgen dat koffiebonen bederven. Bewaar gebrande koffiebonen op een koele, droge plaats.

4. Warmte

Tenzij er koffie wordt gezet, houden koffiebonen niet van warmte. Als koffiebonen worden blootgesteld aan hitte, verliezen de bonen hun smaak.

Vaak koffie over datum?

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat de koffie in jouw keuken altijd vers is, is door net genoeg te kopen. De beste tip is om niet meer te kopen dan je binnen een paar weken verbruikt. Je bent zeker van de meest smaakvolle en verse kopjes koffie door een koffie-aankooproutine op te zetten.

Omdat koffie drinken voor veel mensen een belangrijk en bovenal lekker moment op de dag is hebben wij hierboven een kleine selectie geplaatst van enkele koffiesoorten. Het voordeel van koffiecups is dat ze lang houdbaar zijn, maar daarnaast zijn ze ook zo lekker dat ze vaak binnen enkele weken opgedronken zijn. Bovenstaande koffiesoorten zijn zeker het proberen waard!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *