Een lekker bakje willen we allemaal wel. Iedere ochtend, middag of in de avond na het eten. Wat we helaas vaak vergeten (of gewoon negeren) is het schoonmaken van de koffiekan en je kopjes. Koffieaanslag kan heel hardnekkig zijn en zelfs de smaak van je koffie beïnvloeden. In dit artikel vertellen we je alles over hoe je een koffiekan schoonmaken kunt en hoe je koffieaanslag kunt verwijderen.

Koffiekan schoonmaken

Je kent het ongetwijfeld wel. Na ieder bakje koffie toch weer die blik werpen op de koffiekan en je afvragen waarom je deze niet wat vaker schoonmaakt. Op een gegeven moment heb je het al zover laten komen dat je de klus eigenlijk niet meer aandurft. Ik zal je hieronder precies vertellen hoe je het binnen enkele minuten helemaal schoon kunt maken. Doe het ook direct na het lezen van dit artikel en je zult jezelf dankbaar zijn.

Je koffiekan schoonmaken in simpele stappen

 1. Zet een grote pot met kokend water

 2. Voeg één vaatwasser blokje toe in deze pot

 3. Plaats de koffiepot in de wasbak en voeg de mix toe tot de koffiepot helemaal vol zit

 4. Laat dit 30 minuten ‘sudderen’

 5. Roer hierna het mengsel door en giet het vuile water weg (pas op, het is nog steeds heet)

 6. Spoel de pot goed af en klaar is kees

Er zijn ook nog andere mogelijkheden voor het schoonmaken van je koffiekan, bijvoorbeeld met azijn.

thermoskan schoonmaken met azijn

Koffie- en thermoskan schoonmaken met azijn

 1. Vul je pot tot de helft met water
 2. Vul de andere helft op met azijn
 3. Breng dit mengsel langzaam aan de kook
 4. Laat het rustig afkoelen tot het ongeveer kamertemperatuur is
 5. Schrob je koffie- of thermoskan goed en leeg de kan

Koffieaanslag verwijderen

Nu je koffiekan weer helemaal schoon is moet je natuurlijk ook direct even je koffiekopjes onder handen nemen, anders heb je het natuurlijk voor niets gedaan. Je kunt hiervoor speciaal ontkalkingsmiddel gebruiken wat het beste werkt, maar ook de eerder genoemde stappen helpen je al een heel eind op weg. Een andere manier om het te doen is met een soda of spa rood. Een koffievlek verwijderen met spa rood gaat als volgt:

 1. Vul een bak met spa rood
 2. Plaats je koffiekopjes met aanslag in de bak
 3. Laat dit rustig inweken voor 15 – 20 minuten
 4. Schrob de kopjes af en klaar is kees 

Een gemakkelijke manier om koffieaanslag te verwijderen. Ook werkt het bovenstaande trucje met spa rood voor wijnaanslag in je wijnglazen. Koffieaanslag verwijderen is heel eenvoudig en verstandig om zo af en toe te doen. Wanneer je bezoek krijgt wil je natuurlijk niet dat je gasten zien hoe ‘goed’ jij je glazen en kopjes bijhoudt. Ook je koffiekan regelmatig schoonmaken zorgt voor minder werk en lekkerdere koffie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.